Filtre seçme
Bitkili Akvaryum Filtresi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Bitkili akvaryumlar için en ideal filtre tipi dış filtrelerdir. Sump filtreler bitkili akvaryumların yapısına uygun değildir. İç filtreler ise görsel sebeplerle genellikle tercih edilmez.
Debi (lt/Saat)
Kısaca debi diyeceğimiz bu kriter filtrenin bir saatte çevirdiği su miktarıdır.
Filtre seçiminizde akvaryum hacminizi saatte 2 veya 3 kez çevirecek bir filtre sizin için yeterlidir. Açacak olursak 100 litre akvaryumunuza alacağınız filtre 200 ~ 300 lt/saat su çeviren bir filtreden fazla olması pek tavsiye edilmez.
Daha düşük debiye sahip filtreler suyunuzu tam anlamıyla temizlemeyecek, daha fazla debiye sahip filtreler ise akvaryum içindeki akıntıyı artırarak balıklarınızı gereksiz yere yoracak ve bitkilerinizi yatıracaktır.
Filtre Elektrik Tüketim
Filtreler 24 saat çalıştığı için, tüketimleri uzun vadede önem arz etmektedir. Filtre alırken saatte çevirdiği suyu ne kadar elektrik tüketerek çeviriyor dikkat etmemiz gerekir.
Aynı debiye sahip iki filtreden kalitesiz ve ucuz olanı saatte 5w fazla tüketim değerine sahipse yılda 43kw fazla elektrik tüketir ki bu da aşağı yukarı yılda(2022 yılı için) 75 lira demektir. 50 lira ucuz diye aldığınız filtre 1 yılda size aslında para kaybettirebilir.
Temizlerken kırdığınız mili nedeniyle kullanım dışı kalabilir. Sık sık su sızdırabilir ve bu nedenle parke masrafı çıkarabilir. Muhtemelen fazla elektrik tüketir, ettiğiniz karı uzun vadede geri alır. Üreticilerin kendine göre filtre karakterleri geliştirmişlerdir.
Piyasada bitkili akvaryumlarda kullanmaya uygun birçok filtre modeli vardır fakat özellikle tanınmamış üreticilerden ucuza aldığınız filtreler uzun vadede verebileceği zararlarla daha zor duruma düşmenize sebep olabilir. Özellikle yüksek hacimli akvaryumlarınız için bilindik markalara güvenmenizi tavsiye ederiz.
Ayrıca filtre akvaryumunuzun demirbaşıdır. Eğer, maymun iştahlı birisi değilseniz uzun yıllar kullanacağız bir ürüne 100 lira para vermek 2 yıl sonra yeni bir filtre almaktan avantajlıdır. 2008 yılından beri kullandığım fluval 305’im halen dinlendirme tankından ana tankıma su basmakta kullanılmaktadır. 7 yılda ucuz markadan 3 filtre eskitmek hiç de zor değil. Unutmadan; maymun iştahlıysanız da üzülmeyin! Hobiyi bıraktığınızda bilinen marka bir filtreyi ikinci elde satmak, hele hele garanti kapsamındaysa ufak kayıplarla mümkündür. Elbette gidip elektronik kontrollü, ısıtıcılı, termometreli, uv filtreli bilmem falanlı fişmanlı filtresini alır bir kucak para verirseniz, kaybınız da verdiğiniz paraya orantılı olacaktır.